Strona 1 z 2

Cholesterol

: 07 maja 2011, 19:06
autor: boxxy
Mój brat ma 28 lat i o dużo za wysoki cholesterol powyżej normy. Ma prawie 340. Czy znacie jakieś sposoby na to?
Wspomnę, że jest szczupły i uprawia sport - przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu. Odżuwia się raczej dobrze i nie przepada za pizzzami i smażonymi. Mimo to cholesterol jest za wysoki?

Re: Cholesterol

: 08 maja 2011, 17:06
autor: olivia
340? Ojejku!to prawie dwukrotnie przekracza normę! Do lekarza! Ale już. Jeśli Twój brat zdrowo się odzywia i prowadzi zdrowy tryb zycia a mimo to w tak młodym wieku ma problem z cholesterolem to przyczyna może leżeć w genetyce. Jeśli taki właśnie jest powód to potrzebne są specjalne tabletki i dieta. Ale jak najszybciej trzeba udać się do lekarza. Bo ten poziom jak na taki wiek jest stanowczo za duży, gigantyczny. Z tym nie ma żartów!

Re: Cholesterol

: 08 maja 2011, 17:10
autor: Kenza
Jeśli to jest genetyczne to dieta może i tak niewiele zdziałać, nie chcę Cie martwić ale zwykle w takich przypadkach niewiele można zrobić żeby obniżyć poziom cholesterolu. Spróbuj też czosnku w tabletkach, obniża poziom cholesterolu, no i przede wszystkim zaprowadź brata do lekarza, żeby poszukał przyczyn. A jeśli już był u lekarza a ten nic nie poradził to może lepiej poradzić się innego?

Re: Cholesterol

: 22 maja 2011, 16:50
autor: Eewa
Nie bez powodu są też specjalne produkty spożywcze jak margaryny Flora i Benecol. Zawierają one sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Re: Cholesterol

: 28 maja 2011, 11:33
autor: lemur
Wśród pogromców cholesterolu są takie składniki jak: lecytyna sojowa, kwasy omega 3, karnityna, beta-karoten, błonnik pokarmowy, niacyna i witamina C i E, witaminy z grupy B (B6, B12), likopen i luteina oraz flawonoidy - więc szukajcie tych składników w produktach jakie dobieracie.

Re: Cholesterol

: 02 cze 2011, 15:59
autor: Kenza
Korzystne działanie przeciwcholesterolowe ma duże spożycie błonnika zawartego w warzywach, otrębach owsianych i owocach: jagodach, winogronach, czarnej porzeczce. Podobno pomaga tez czerwone wino.

Re: Cholesterol

: 20 lip 2011, 19:36
autor: megan
Mi walka z cholesterolem kojarzy się z jednym warzywem: KARCZOCH! Nie bez powodu nazywa się go warzywem z sercem. Nie tylko obniża cholesterol, ale także zbawiennie działa na nerki, drogi żółciowe i pomaga przy niestrawności. Jak go przygotować? Wystarczy odciąć twardą łodygę, oderwać kolce, odkroić wierzchołki liści i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przed podaniem wystarczy polać roztopionym masłem np. florą.

Re: Cholesterol

: 15 sie 2011, 20:23
autor: JolaZ
A jak to jest z tymi żółtkami jaj? Raz czytam, że zdrowe, za chwilę że źródło cholesterolu. Komu wierzyć? A ja tak lubię jajecznice, a po niej mam wyrzuty sumienia.

Re: Cholesterol

: 15 sie 2011, 20:32
autor: olivia
Jeśli stosujesz w miarę zdrową dietę, to spokojnie możesz jeść jajecznicę :D Chociaż żółtka jaja zawierają dość sporą ilość cholesterolu w porównaniu np. z mięsem, to nie trzeba jakoś bardzo ograniczać ich ilości. Nawet jeśli zjesz 2-3 jaja dziennie to jeśli jesteś zdrowa, twój poziom cholesterolu nie wzrośnie. Jeśli jesz dużo jajek, to możesz zwiększyć ilość błonnika w diecie, to powinno pomóc.

Re: Cholesterol

: 15 sie 2011, 20:44
autor: Kenza
Ja też nie mogę obejść się bez jajek. Jem ich sporo, ale nie mam podwyższonego cholesterolu. Kiedy stosuje się zrównoważoną dietę, to można sobie na to pozwolić. Co innego jak ktoś je tylko sery, szynkę, mięsa, jajka... Konkluzja: żółtko zdrowe, żółtko dobre :)