Czytam Twojego posta i tak widzę, że nieciekawie.
Na pewno musisz siebie obserwować.
Witajcie jestem tutaj nowa - ale mam nadzieje, przyjmiecie mnie do grona osób, które mogą wnieść jakieś informacje dotyczące depresji.
Lady Gago musisz sprawdzić u Ciebie co występuje. Ważne aby rozdzielić co to jest depresja w znaczeniu klinicznym a czym jest depresja jak to niektórzy mówią jak po prostu mają gorszy dzień. Nie można na pewno tego bagatelizować.
Jeżeli chodzi o depresje kliniczną to na pewno posiada ona swoje kryterium np. objawy które utrzymują się ponad 2 miesiące i odznaczają się takimi objawami jak spadek energii życiowej, utrata zainteresowań, obniżenie nastroju. To takie 3 czynniki, które można zauważyć. Ale jest ich więcej i tutaj podaję jakie to psychologia jako nauka wyznacza:
Typowe objawy depresji:- Depresyjny nastrój - obniżony nastrój, smutek, przygnębienie, uczucie pustki - np że życie jest bez sensu
- Utrata zainteresowań i motywacji - nic nie jest zabawne albo niektóre rzeczy nam okazują się znacznie mniej interesujące i ciekawe niż przed pogorszeniem stanu.
- Skłonność do oskarżania się - obwiniania, (czasami poczucie winy)
- Częstsze odczuwanie frustracji, bezsensu i złości (czasami z banalnych powodów - kiedyś by nas to nie zasmucało i nie irytowało)
- Pesymizm tzw. czarnowidztwo - czasami znajomi mówią nam, że "w końcu byśmy przestali marudzić i wzięli się za pracę albo jakieś zajęcie" lub dają nam do zrozumienia "że ciągle się użalamy i skarżymy" - TO UŻALANIE JAK I ROZBICIE TO NIE NASZA OSOBOWOŚĆ - LECZ OBJAW CHOROBY - Dużo osób o tym zapomina i nie wykazuje osobom chorym na depresję empatii.
- Niepokój, często lęk o życie
- Utrata energii (jak już wyżej pisałem)
- Wycofanie z kontaktów społecznych i towarzyskich
- Trudność w koncentracji, czytaniu, oglądaniu filmów, nawet czasami trudno nam policzyć coś w pamięci.
- Oczywiście "problemy ze snem" - Trudno spać zwłaszcza kiedy źle się czujemy lub ciągle o czymś myślimy i czegoś się boimy. Czasami jest inaczej że ludzie w depresji śpią znacznie więcej - ale czasami w ciągu dnia i problem ze snem jest również w nocy. Takie zaburzenie rytmu okołodobowego.
- Zmiany wagi oraz apetytu. (objadanie się lub niedojadanie)
- Utrata zainteresowań sferą seksualną - czasami uciekamy od partnera - lub wydaje nam się, że seks jest zbyt męczący lub po prostu mógłby dla nas nie istnieć. A czasami uciekamy w seks. Jest to sprawa indywidualna.
- I przykre ale też występujące - Myślenie o śmierci. W sposób okresowy, lub że życie już nie ma znaczenia, lub że na pewno za jakiś czas umrzemy.
To tyle jeżeli chodzi o objawy. Ale z tego można wyczytać co jest objawem depresji oraz stworzyć portret takiej osoby.
Objawy nie muszą występować cały czas mogą się zmieniać. Możemy również odczuwać bóle głowy, migreny, niestrawność, szybkie bicie serca, drżenie, wahania ciśnienia, i ból emocjonalny. Czasami możemy mieć wrażenie nierealności lub tak jakbyśmy wypili jedno piwo. Są to objawy somatyczne ale ich podłoże jest psychogenne (spowodowane depresją i stanem psychicznym)
Mam nadzieję, że komuś pomogłam.
Karolcia