Dodają też, że między posiłkami czasami skubnęły jakieś winogrona czy coś w tym stylu. Mało tego wieczorami ćwiczą i to dość intensywnie a przy takich ćwiczeniach i takim jedzeniu ich organizm nie daje rady. No a jak już zjedzą coś słodkiego to podwójna albo nawet potrójna dawka ćwiczeń... No a wszystko to bierze się stąd, że w naszym szanownym XXI wieku panuje moda na wieszaki i te wszystkie bilbordy, reklamy itd. zaburzają racjonalne myślenie tych dziewczyn. Bo według mnie to nie jest dokończa normalne, że 15 latki odchudzają się z wyimaginowanego tłuszczu. Podążają za chorym trendem bycia idealną rujnując sobie przy tym zdrowie i narażając życie. Odżywiają się bezmyślnie. Często spożywają tylko po 300-400 kalorii dziennie
Młode nieświadome dziewczyny zamiast bezmyślnie się odchudzać powinny iść do dietetyka. Uważam, że szkoły zamiast głupich apeli powinny organizować pogadanki z dietetykiem na temat zdrowego odżywiania się itd. młode osoby powinny być uświadamiane a nie żyć w przekonaniu, że chude jest piękne, bo jakiś grafik wyretuszował dziewczynę na zdjęciu i ina jest idealna czy te gwiazdy filmowe....
Powinno być organizowanych więcej akcji uświadamiających młodych ludzi na temat tej strasznej choroby.
Anoreksja fachowo nazywa się jadłowstrętem psychicznym.
Jadłowstręt psychiczny - zaburzenie odżywiania, polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą. Obraz własnego ciała jest zaburzony; występują objawy dysmorfofobii. Lęk przybiera postać uporczywej idei nadwartościowej, w związku z czym pacjent wyznacza sobie niski limit wagi. Największe zagrożenie zachorowaniem dotyczy wieku między 14 a 18 rokiem życia. Po raz pierwszy opisał to zaburzenie w XVII wieku Marton.
Anoreksję cechuje szybko postępujące wyniszczenie organizmu, które pozostawia często już nieodwracalne zmiany. Nieleczona prowadzi do śmierci w około 10% przypadków[2]. Zwykle, w 75% przypadków, rozpoczyna się przed 25. rokiem życia.
Przepraszam, że tak się rozpisałam ale chciałam poruszyć ten temat. Co wy o nim sądzicie?