w?osy po s?o?cu :(
Re: włosy po słońcu :(
Jeśli zauważyłyście zwiększone wypadanie włosów, to polecam uważać przy szczotkowaniu, bo cebulki włosa też są osłabione i przez to włosy łatwiej wypadają. Ja po prostu chwytam kosmyk włosów tak w połowie długości (bo poniżej połowy zaczynają się robić kołtuny) i trzymając go rozczesuję od dołu. W ten sposób nie wyszarpuję sobie włosów, wypadają tylko końcówki połamane w trakcie rozczesywania.
Można też kupić w sklepie zielarskim skrzyp polny i zalać gorącą wodą, ostudzić, przecedzić a potem zlać włosy taką płukanką (po ich umyciu) i wymasować trochę skórę głowy żeby pobudzić krążenie.
Ale to pewnie trzeba stosować regularnie, takie płukanki i przez dłuugi okres. Ja mam właśnie problem z wypadaniem włosów ale nie po słońcu, lecz po zimie, chociaż teraz włosy są podobnie osłabione przez skrajne temperatury no i przez noszenie czapek. Nie wiem jak sobie pomóc, a ostatnio nie potrafię być systematyczna.
Nie zgadzam się z poprzedniczką. Włosy należy myć często jak to jest potrzebne. To, że włosy lepiej zostawić tłuste jest mitem . Wtedy są obciążone a brud ani sebum wcale im nie służy.